torsdag den 8. august 2013

Sy selv babynest

sy selv babynest diy opskrift

Med inspiration i det svenske, bl.a. denne her blog, har jeg begivet mig ud i at sy en babynest. Heri kan baby ligge godt og trygt, og snoren strammes bare ind, alt efter barnets størrelse.
Jeg synes, det er smart, at baby kan ligge trygt uden at trille ud af sengen eller sofaen, eller hvor man nu kan finde på at bruge babynesten. Man skal selvfølgelig altid holde øje med baby, når den ligger heri.
Babynest DIY

Har du også lyst til at sy en fin babynest til baby, så kommer opskriften på min udgave af den her:



Det skal du bruge til babynest

Du skal bruge:

  • 2 stykker stof, 100 x 65 cm.
  • Pladevat, 240 x 100 cm.
  • Skummadras, 65 x 25 cm. Alternativt 3 lag pladevat i samme størrelse
  • 3 meter kantbånd, gerne en god bred en. Jeg har brugt en der var 3 cm. bred
  • 3 meter anoraksnor
babynest mål

De to stykker stof klippes ud efter målene ovenfor. Man kan jo altid selv justere, men for mig virker det her til at være en god størrelse, hvor jeg regner med baby kan ligge de første 4-6 måneder. 
Når stoffet er klippet ud i ønsket størrelse og form, syes de to stykker sammen ret mod ret, altså med de to forsider ind mod hinanden. Du skal kun sy fra midten af den ene "arm", hele vejen rundt med buen, til midten af den anden "arm". Det korte stykke mellem de to "arme" skal stå åbent, så du kan vende stoffet rundt.
babynest diy

Babynest DIY
Nu skal du sy en løbegang til anoraksnoren. Løbegangen syes på på ydersiden. Dette gøres ved at du syer kantbåndet på hele vejen rundt, hvor du lige har syet. Altså det lange stykke rundt fra "arm" til "arm". Jeg bøjer lige kantbåndet ind under i enderne, for at få en pæn afslutning, se billedet.

Når løbegangen er færdig trækkes anoraksnoren igennem. Dette kan gøres ved at sætte en sikkerhedsnål i den ene ende og så skubbe snoren igennem.

Babynest DIY
Nu deles betrækket op, så der bliver et kammer til madrassen og et kammer til kanten (den jeg også kalder armen ;-) ) Dette gøres ved at sy rundt ca. 15 cm. fra den yderste kant. Sæt af, så du syer 1 cm. inde i armen, se det første billede.

Nu klippes en madras ud i ca. 65 x 25 cm. med en runding i den ene ende, svarende til rundingen i betrækket. Målet kommer selvfølgelig an på tykkelsen af madrassen, men passer med en madras med en tykkelse på 5 cm. Bruger du i stedet pladevat bliver målet nok lidt større...

Madrassen skubbes ind i betrækket.

Babynest DIY
Så er det blevet tid til at fylde kanten med pladevat -og det kræver virkelig god tålmodighed! Du skal bruge 1 meter vat af 240 cm. bredde. Rul vattet sammen, så du får en 240 cm. lang pølse. Jeg bandt en snor i enden, så jeg kunne trække "pølsen" gennem betrækket. Så er det ellers bare at skubbe og trække indtil vattet er fordelt hele vejen igennem.

Babynest DIY
Til sidst skal bunden syes sammen, så madras og vat bliver inde. Kanterne bukkes ind i betrækket os syes sammen. Sådan! Et stks. færdig babynest.

Tip 1

Hvis jeg skulle sy en babynest i dag, ville jeg nok fylde den med pudefyld i stedet for pladevat. Pudefyld er billigere end pladevat og kan kun være lettere at komme i ;)

Tip 2

Læs gerne kommentarene til opskriften, der ligger rigtig mange guldkorn og erfaringer fra andre du måske kan bruge.

torsdag den 1. august 2013

Pusleunderlag DIY

Pusleunderlag


Sødt pusleunderlag med "tislagen" på den ene side, så tingene bliver hvor de skal. Skiftes baby på den glatte side, kan underlaget tørres af efter behov.

Nu kan du lave dit eget pusleunderlag til at tage med i pusletasken. Praktisk og smart!

Du skal bruge:
  • Noget fint stof 45x60 cm.
  • "Tisseunderlag" 45x60 cm.
  • Sytråd
  • Evt. nulresedler og en lighter

Pusleunderlag DIY
De to stykker stof syes sammen ret mod ret. Vend tissunderlaget, så det kommer til at vende med den glatte side ud af til sidst (altså ind ad når du syr..). Det er den glatte side baby kommer til at blive skiftet på. Husk at lade et stykke stå åbent, så du kan vende det hele til sidst.

Vælger du at sy nulresedler i underlaget, skal disse først svitses med en lighter, så de ikke trævler. Vend dem ind i underlaget, mens du syr (se billedet nederste venstre hjørne). Zigzag hele vejen rundt.

Vend underlaget med retsiderne ud af. Sy den sidste kant sammen og så har du et rigtigt fint pusleunderlag du kan tage med dig overalt.